Bedraad, Draadloos of Hybride Domotica
Bedraad, Draadloos of Hybride Domotica: houd rekening met bedrading, ook als alles draadloos is
Als je aan de slag gaat met het creëren van een smart home, dan is de infrastructuur (onder andere de bedrading) een belangrijk onderdeel om rekening mee te houden. Deze zorgt er tenslotte voor dat elk apparaat wordt voorzien van stroomtoevoer en communicatie. Dus ook als je alleen draadloze slimme apparaten wil gaan gebruiken, zul je rekening moeten houden met de aanleg van de juiste infrastructuur.
Bedraad, draadloos of hybride?
Afhankelijk van welke slimme apparatuur je in je huis wil integreren, zul je moeten kiezen voor een bekabelde, draadloze of hybride oplossing. Veel apparatuur wordt uiteindelijk aangestuurd met een app op een smartphone of tablet, of is gekoppeld aan een centraal bedieningspaneel. Maar hiervoor moet dit bedieningspaneel wel geïnstalleerd worden. Een bedrade oplossing is een oplossing voor producten welke zowel de voeding als de communicatie via bedrading krijgen aangeleverd. Deze producten geven de beste ervaring en zijn op lange termijn het meest betrouwbaar. Hybride oplossingen zijn de oplossingen met producten waarbij vaak de voeding via de bekabeling gaat en de communicatie draadloos plaatsvindt. Deze oplossingen zijn, afhankelijk van het gebruikte draadloos protocol, relatief betrouwbaar en vooral gemakkelijk in de toepasing. Denk bijvoorbeeld aan de slimme lampen. De draadloze oplossing is er met name voor om in situaties waar we geen bekabeling kunnen voorzien, toch functionaliteit kunnen maken. Deze oplossingen maken gebruik van een draadloos protocol en een accu of batterij. De draadloze mogelijkheden zijn het minst betrouwbaar en vergen veel aandacht voor onderhoud. De volledig draadloze oplossing wordt het meest toegepast bij raam/deur contacten en brand/rookmelders en volledig draadloze schakelaars.
Wanneer gaat de voorkeur uit naar draadloos?
Over het algemeen kun je stellen dat een bedrade smart home oplossing altijd beter is dan een draadloze smart home gadget. In de situatie er een volledig nieuwe woning gebouwd wordt, is het de voorkeur om een volledig bedrade oplossing te plaatsen. Dit is ook voor de lange termijn een meerwaarde bij verkoop en vergt uiteindelijk minder onderhoud in de toekomst. In geval van renovatie zetten we doorgaans hybride oplossingen in, omdat er op bepaalde locaties gewoon geen mogelijkheid is om volledig bedrade domotica te kunnen plaatsen. In bestaande bouw is doorgaans alleen draadloze domotica mogelijk, omdat er niets meer aan de infrastructuur van de bouw gedaan kan worden of zeer minimaal. Dit zijn de oplossingen welke op langere termijn vaak problemen geven, bijvoorbeeld door versleten accu’s of doordat de omgeving volloopt met draadloze communicatie. Ook zijn er beperkingen aan de hoeveelheid draadloze componenten binnen de oplossing.
Als je dus bezig bent met het ontwerp en/of bouwproces van een huis, is het aan te bevelen om alvast rekening te houden met de domotica die je in huis wil integreren.
Mocht je echter een bestaand huis om willen toveren tot een smart home, dan kun je in de gevallen dat het niet mogelijk is om extra bedrading of bekabeling te leggen, kiezen voor (deels)draadloze apparatuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan draadloze rookmelders, slimme wandschakelaars, water- en vochtsensoren en een slimme thermostaat.
Deze bedrade apparatuur heb je altijd nodig voor domotica
Ongeacht of je nu kiest voor bedrade of draadloze smart home apparatuur, er zijn een paar zaken die altijd een bedraad moeten zijn om je domotica-oplossingen te laten werken. Als eerste moet er natuurlijk een stroomvoorziening zijn. Daarnaast moeten al je slimme apparaten met elkaar verbonden zijn en veelal ook met het internet. Of dit nu via een LAN-kabel of via de Wifi is: het internetsignaal is afkomstig van een router welke altijd bedraad is. Kort om: een volledig draadloos smart home is dus niet mogelijk. Maar er zijn gelukkig genoeg draadloze mogelijkheden voor wie niet in de gelegenheid is om bedrade domotica-oplossingen te kiezen.
Voor advies en installatie, staat All4Control altijd voor uw klaar om samen met u mee te kijken naar de beste oplossing voor uw huis. Indien u nog in de aanbouwfase van uw woning bent, dan treedt All4Control ook op als adviseur en vraagbaak voor uw architect. All4Control biedt een totaaloplossing voor al uw domotica/ Smarthome wensen.
Ben je benieuwd naar welke domotica-oplossing op jouw kantoor past? Mail dan naar info@all4control.nl en wij nemen contact met je op!