Domotica succesvol toepassen in je woonproject
Domotica wordt steeds populairder in zowel binnen- als buitenland. En er zijn legio toepassingen denkbaar. De belangrijkste tips en tricks voor de juiste aanvliegroute hebben we voor jou op een rijtje gezet zodat jouw domoticaproject een succes wordt!
Vroeg inplannen
Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen: maak een wenslijstje van de te bedienen disciplines. Denk hierbij aan: verlichting, klimaat, beveiliging, audio en video, en natuurlijk je internetverbinding. Het is echt van noodzakelijk belang om de domoticatoepassingen zo vroeg mogelijk in het bouwproces in te plannen. Op die manier kunnen deze goed worden opgenomen in het ontwerp. Ook kan er rekening mee worden gehouden voor de planning van de werkzaamheden. Als architect zul je meestal zelf specialisten inschakelen als onderdeel van het totale project. Dit betekent ook dat je een bedrijf moet kiezen dat je kent en vertrouwt. Bouwen aan je domoticanetwerk is noodzakelijk voor de architect van de toekomst.
Denk aan de infrastructuur
Om ervoor te zorgen dat de domotica in huis goed werkt, is het noodzakelijk om de juiste bekabelde infrastructuur te installeren. Wifi kan namelijk nog wel eens voor problemen zorgen, en is zeker voor in de toekomst niet stabiel genoeg. Op zulke problemen zit natuurlijk niemand te wachten. Als je toch kiest voor een systeem op basis van wifi, is het belangrijk om goed na te denken over de bouwmaterialen die je kiest voor in de woning. Zo kan isolatie bijvoorbeeld zorgen voor een verstoring van het signaal. Ga je voor een bekabeld systeem, dan zul je goed moeten nadenken over de aanleg van de bekabeling in de woning. Zorg voor voldoende aansluitpunten en denk eraan dat de bekabeling overal op de juiste punten wordt aangesloten. Er is ook nog een methode waarbij we een bekabelde en een draadloze oplossing combineren. In dat geval moet er goed gekeken worden naar waar de zwaartepunten in de domotica-oplossing zitten. Door hier vooraf over na te denken, kom je achteraf niet voor verassingen te staan.
Kies voor een echt slimme oplossing
Met een slimme oplossing wordt een oplossing bedoeld waarbij de verlichting, klimaat, beveiliging, en de audio en video binnen een app bediend worden. Dit noemen we visualisatie.
Er zijn adviesbureaus die tegen zeer scherpe prijzen domotica-oplossingen aanbieden of adviseren maar dan zijn de oplossingen meestal op zichzelf staand. Dit houdt in dat er vaak geen complete scenes gemaakt kunnen. (Bijvoorbeeld: ik zet de tv aan, de gordijnen gaan dicht en het licht wordt gedimd. Of: ik verlaat het huis, de lampen gaan uit en de verwarming gaat naar 17 graden. Dit is dan meestal geen optie) Een vaste visualisatie is niet afhankelijk van een smartphone of tablet. Deze devices laten de stand alone oplossingen doorgaans maar relatief kort functioneren. Hiervan heeft een vaste visualisatie geen last. De vaste visualisatie is ook kosteneffectiever omdat bijvoorbeeld de melders van het alarm ook voor de bediening van verlichting kunnen dienen. Daarnaast is het verstandig om met een system integrator in gesprek te gaan. Deze werken doorgaans met een beproefd concept, waardoor kwaliteit en stabiliteit geborgd zijn. De System integrator staat ook dichter bij zijn leveranciers dan een onafhankelijk adviesbureau.
Met bovenstaande tips als uitgangspunt, is het opzetten van de ruwe basis van een domotica oplossing een feit. Voeg hier voor de verdere uitwerking de expertise van een System Integrator aan toe. Met deze handelswijze bespaar je in de basis veel geld en creëer je een rendement voor de toekomst. Denk hierbij aan duurzaamheid, comfort, gemak en veiligheid. De vier disciplines van All4 control – The Art of Smart – Wie wil dat nu niet?
Op zoek naar een goede partner in domotica? Mail dan naar info@all4control.nl en wij nemen contact met je op.