Back to top

All4Control Blog

Ontwerpen met domotica in het achterhoofd

Er zijn steeds meer mensen die ervoor kiezen om domotica in huis aan te brengen. Het kost alleen aardig wat werk om een woning klaar te stomen voor domotica. Als architect zal je dan ook over een aantal zaken na moeten denken. Hieronder hebben we drie belangrijke vragen beantwoord die je kan stellen als je domotica in huis wilt toepassen: 

Kies je voor draadloos of bedraad?
Als de woning relatief klein, of er mag niet meer verbouwd worden dan liggen draadloze oplossingen het meest voor de hand. Voor grotere woningen en nieuw te bouwen of te renoveren woningen is het echter verstandiger om te kiezen voor bedrade oplossingen.  In geval van renovatie kan het soms van pas komen om een hybride oplossing te selecteren waarbij we een combinatie maken tussen bedraad en draadloos. Belangrijk is, is dat alle componenten in de oplossing zo gekozen worden dat ze met elkaar kunnen praten. Via een touwtje of door de lucht.

Ga je voor een systeem met toegang op afstand?
Een goed domotica systeem zou eigenlijk altijd vanaf afstand benaderbaar moeten zijn en niet alleen kunnen werken in de lokale modus. In de lokale modus gebruik je de Smart App, deze is verbonden met de router door middel van de Wifi. Als je dezelfde Smart App gebruikt buiten de deur, en de thuisrouter is verbonden met het internet, dan kan de Smart App via het 4G GSM netwerk de domotica in de woning bedienen. Een systeem met toegang op afstand is wel zo handig, het is nu eenmaal de bedoeling dat je overal ter wereld toegang moet kunnen hebben tot je woning door middel van domotica.

Alles in één App
Het is belangrijk om alle bediening in één app te hebben. Hoe gemakkelijk is het om één app te hebben voor het aanzetten van muziek, verlichting en verwarming. Waarbij je de TV en camera’s kan bedienen en het alarm uit en aan kan zetten. Met één app de camera beelden bekijken, terwijl je radio luistert. Als je het huis verlaat met dezelfde app het alarm inschakelen, waarbij alle lampen en radio’s en tv’s ook gelijk uitgezet worden. De verwarming wordt dan ook niet vergeten. Dit is wat je wil, dit is domotica.

Welke schakelaren kun je gebruiken?
Er zijn domotica systemen welke de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van diverse merken van schakelaar fabrikanten.  De componenten van de domotica oplossing  die gebruikt wordt om de schakelaars te laten functioneren zit meestal achter de schakelaars in de inbouwdoos in de muur of in een centraal geplaatste schakelkast. Het is raadzaam vanuit de keuze van het  schakelmateriaal te kijken welke domotica oplossing het beste past tussen de schakelaar en het te realiseren huisautomatisering oplossing. In de betere domotica oplossingen wordt er altijd gekeken om het zo compact mogelijk te plaatsen. Hierdoor komt de uitstraling van de woning nog beter tot uiting. 

Domotica gaat over wensen, en door onder andere op de bovenstaande zaken te letten bij het ontwerpen van een domotica oplossing in een woning weet je zeker dat je het op de juiste manier aan laat brengen. 

Meer weten over domotica of wil je domotica toepassen in jouw huis? Mail dan naar info@all4control.nl en wij nemen contact met je op.

MAKE A GENERAL ENQUIRY

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis elit, sed do eiusmod tempor.

Error: Contact form not found.

+585 889 996 96 sageninfo@gmail.com 184 Main Collins Street Victoria
fb tw in
a
Get In Touch With Us Today

Welcome to Sagen, a modern platform perfect for showcasing your properties.

+585 889 996 96 sageninfo@gmail.com 184 Main Collins Street Victoria
fb tw in