Back to top

All4Control Blog

Hoe onderhoud je domotica?

Een smart home, oftewel een huis waarin domotica is aangelegd, heeft veel voordelen. Om optimaal van al deze slimme oplossingen te kunnen blijven genieten, is het wel belangrijk dat je de domotica-oplossingen goed onderhoudt. Zo voorkom je ongewenste situaties en zorg je dat alle smart systemen goed met elkaar blijven communiceren. Je centrale verwarming krijgt ten slotte ook zijn periodiek onderhoud en de dakgoten moeten ook jaarlijks worden schoongemaakt.

Waarom je domotica-apparaten moet onderhouden

De technologische wereld verandert in een razend tempo. Dat betekent dat er in een jaar heel erg veel kan veranderen op het gebied van smart home, en dus domotica. Om ervoor te zorgen dat je altijd up to date blijft, en dat al je slimme apparaten zijn voorzien van de beste elektronische en technische omstandigheden, is het belangrijk om minimaal 1 keer per jaar een onderhoudsbeurt in te lassen. En voor sommige disciplines wel tot 3 keer per jaar. 

Zeker op het gebied van een slim beveiligingssysteem, is het belangrijk om regelmatig te checken of er updates uitgevoerd kunnen worden, zodat je zeker weet dat je huis of bedrijfspand goed beveiligd is en blijft. Een softwarematige onderhoudsbeurt mag daarom niet ontbreken. 

Tenslotte maken domotica-oplossingen gebruik van apparatuur die warm wordt, kabels en sensoren die kunnen verstoffen en een algemeen controlesysteem dat up to date moet blijven om goed te functioneren. Een slecht onderhouden systeem kan niet alleen functionele problemen geven, maar kan op den duur zelfs een brandgevaar vormen als het slecht wordt onderhouden. Een hardware matige onderhoudsbeurt is daarom ook zeker van belang.  

Daarnaast is het verstandig om ook te kijken naar hoe de afschrijving van de domotica oplossing er uit ziet en hier reserveringen voor te maken. Want net als bij een auto, motor, caravan of boot, verouderd een domotica-oplossing ook en zal deze eens een grote upgrade moeten ondergaan of een re-fit op de installatie nodig hebben.

Onderhoudstips voor verschillende domotica-apparaten

Om er zeker van te zijn dat alle domotica-oplossingen in huis naar behoren werken, is het een verstandige optie om een expert op dit gebied in te huren voor een onderhoudsbeurt. Deze expert kan vervolgens bekijken of alle systemen nog up to date zijn, of de kabels en andere hardware veilig zijn en waar er mogelijk nog iets te verbeteren valt. Indien nodig kan hij ook alle mogelijke updates verantwoord doorvoeren.

Daarnaast is natuurlijk ook een netwerkcontrole aan de orde. Om alle domotica-apparaten goed met elkaar te laten samenwerken, is een goede internetverbinding onmisbaar. Of deze slimme apparaten nu draadloos of bedraad zijn, jouw netwerk zorgt ervoor dat alles met elkaar communiceert. Check daarom eens in de zoveel tijd of er mogelijkheden zijn tot verbetering op het gebied van je netwerk. Het laten doorvoeren van de laatste software en firmware updates is bijvoorbeeld de basis om de eerste stappen in een goed beveiligd en stabiel netwerk te garanderen voor de basis van je domotica oplossing.

All4Control treedt niet alleen op als Systeem Integrator, maar ook als adviseur en Smarthome Architect. Daarmee is All4Control de ideale partner voor wie op zoek is naar een goed onderhoud voor zijn smart home. 

Ben je benieuwd naar welke domotica-oplossing op jouw kantoor past? Mail dan naar info@all4control.nl en wij nemen contact met je op!

MAKE A GENERAL ENQUIRY

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis elit, sed do eiusmod tempor.

Error: Contact form not found.

+585 889 996 96 sageninfo@gmail.com 184 Main Collins Street Victoria
fb tw in
a
Get In Touch With Us Today

Welcome to Sagen, a modern platform perfect for showcasing your properties.

+585 889 996 96 sageninfo@gmail.com 184 Main Collins Street Victoria
fb tw in