Back to top

All4Control Blog

Het jaargetijde van de sfeermakers breekt aan: hoe zorg je voor rook- en koolmonoxide veiligheid?

De herfst is het jaargetijde waarin we weer gezellig ’s avonds de kaarsjes en de openhaard aansteken en waarop we langzaam maar zeker de verwarming weer een graadje hoger zetten. Dat is ontzettend knus maar kan ook tot gevaar leiden als je brand- rook- en koolmonoxide veiligheidsmaatregelen niet op orde zijn. 

Smart home apparatuur maakt het leven in huis niet alleen een stuk makkelijker en slimmer maar ook veiliger. Door alle apparaten en systemen met elkaar te combineren in één goed werkend domotica systeem weet jij altijd precies wat er in huis gaande is en kun je in geval van nood veel sneller handelen.

Slimme brandveiligheid

Een slimme brandmelder kan een groot verschil maken op het moment dat er ergens in huis brand uitbreekt of rook ontstaat. Deze brandmelder geeft namelijk niet alleen een geluidssignaal af, maar stuurt ook een melding naar jouw smartphone. Als je op dat moment niet thuis bent, kun je direct stappen ondernemen door bijvoorbeeld de brandweer te bellen óf een buurman die een oogje in het zeil houdt. 

Slimme koolmonixide melder

Hetzelfde geldt voor een slimme koolmonoxidemelder. Ook deze melders kunnen het verschil tussen leven en dood betekenen. Koolmonoxide staat bekend als een sluipmoordenaar en bewoners in huis kunnen al snel ongemerkt bewusteloos raken aangezien het gas niet met de zintuigen te detecteren valt. Met een slimme koolmonoxide melder kun je direct actie ondernemen óf de bewoners bellen direct de ramen te openen en het huis te verlaten. Ook kunnen contactpersonen buitenshuis direct een melding krijgen via deze slimme melder zodat zij eventueel tot actie kunnen overgaan als jijzelf niet reageert. Zo kunnen slimme melders levens redden. 

Brandveiligheid vanaf 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het voor huishoudens verplicht om een brandmelder in huis te hebben. Elke verdieping moet tenminste van één brandmelder zijn voorzien. Eerst gold deze regel alleen voor nieuwbouw maar vanaf volgend jaar geldt hij ook voor bestaande bouw. De meeste slachtoffers van brand vallen namelijk door het inademen van rook en met de plaatsing van een rook/brandmelder kunnen veel slachtoffers worden voorkomen. 

Vaak kunnen een brandmelder en een koolmonoxidemelder in één ruimte gecombineerd worden gebruikt. Hierbij wordt de koolmonoxidemelder laag aan de grond geplaatst en de rookmelder aan het plafond. Integreer deze melders daarnaast met het waterdetectie- en alarmsysteem om direct actie te kunnen ondernemen bij (dreigend) gevaar.

Slimmer en comfortabeler wonen

Benieuwd naar alle verschillende toepassingen van domotica binnen jouw huis, ontwerp of voor de woningmarkt? Laat je inspireren door de verschillende toepassingen van domotica op onze blog. Of bekijk welke voordelen een smart home zowel binnenshuis als buitenshuis kan bieden.

 

All4Control biedt een totaaloplossing en treedt op als systeemintegrator, installateur en adviseur. Maak een afspraak om de mogelijkheden voor een smart home te bespreken of vraag een offerte aan!

MAKE A GENERAL ENQUIRY

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis elit, sed do eiusmod tempor.

Error: Contact form not found.

+585 889 996 96 sageninfo@gmail.com 184 Main Collins Street Victoria
fb tw in
a
Get In Touch With Us Today

Welcome to Sagen, a modern platform perfect for showcasing your properties.

+585 889 996 96 sageninfo@gmail.com 184 Main Collins Street Victoria
fb tw in